Skip to content

Kawa, kofeina i choroby sercowo-naczyniowe

4 miesiące ago

1109 words

Grobbee i in. (Wydanie 11 października) twierdzą, że ich dane nie potwierdzają hipotezy, że spożycie kawy zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Nie potrafią odróżnić dowodów od hipotezy i braku informacji. Dwa badania udokumentowały, że mężczyźni pijący 5 lub więcej filiżanek kawy dziennie mieli zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego, 2 lub choroby wieńcowej, 3 około dwa razy; około trzykrotnie wśród osób pijących 10 lub więcej filiżanek dziennie2. Grobbee i in. miały niewystarczające dane do oceny wpływu 5 lub więcej filiżanek i praktycznie żadnych danych, z którymi można ocenić wpływ 10 lub więcej filiżanek dziennie.
Dwa poprzednie badania1, 2 również wykazały umiarkowane skojarzenia dotyczące poziomów konsumpcji poniżej pięciu filiżanek dziennie; Grobbee i in. nie. Wystąpiły jednak różnice w rozkładzie wiekowym badań. Mediana wieku wynosiła 46 lat (górny limit, 54 lata) w jednym z badań2; w drugim, 3 średni wiek wynosił 50 lat (Klag MJ: komunikacja osobista). Natomiast w badaniu Grobbee i in. średni wiek wynosił 60 lat (Stampfer M: komunikacja osobista). Powszechnie wiadomo, że wraz z wiekiem czynniki ryzyka, takie jak palenie papierosów, mają znacznie słabsze związki z chorobą niedokrwienną serca.4 Wśród starszych osób w badaniu Grobbee i wsp. Wpływ mniej niż pięciu filiżanek kawy dziennie, jeśli był obecny, mógł być zbyt słaby, by można go było rozpoznać.
Do czasu badania kontrolnego pracowników służby zdrowia ma wystarczające dane do oceny poziomu spożycia kawy znacznie powyżej pięciu filiżanek dziennie w stosunku do częstości zawału mięśnia sercowego w wieku 54 lat lub wcześniej, a także w bardziej zaawansowanym wieku, odpowiednia hipoteza nie zostanie odpowiednio przetestowana.
Samuel Shapiro, MB, FRCP (E.)
Boston University School of Medicine, Boston, MA 02118
4 Referencje1. Grobbee DE, Rimm EB, Giovannucci E, Colditz G, Stampfer M, Willett W. Kawa, kofeina i choroby sercowo-naczyniowe u mężczyzn. N Engl J Med 1990; 323: 1026-32.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Rosenberg L, Palmer JR, Kelley JP, Kaufman DW, Shapiro S. Picie kawy i niezakończony zgonem zawał mięśnia sercowego u mężczyzn w wieku poniżej 55 lat. Am J Epidemiol 1988; 128: 570-8.
Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. LaCroix AZ, Mead LA, Liang KY, Thomas CB, Pearson TA. . Zużycie kawy i częstość występowania choroby wieńcowej. N Engl J Med 1986; 315: 977-82.
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Doll R, Peto R.. Śmiertelność w odniesieniu do palenia: 20 lat obserwacji u brytyjskich lekarzy płci męskiej. BMJ 1976; 2: 1525-36.
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Grobbee i in. sugerują, że spożywanie kawy lub innych napojów zawierających kofeinę i żywności nie zwiększa ryzyka choroby niedokrwiennej serca lub udaru, na podstawie braku istotnych powiązań między spożyciem kawy a chorobą w dwuletnim badaniu prospektywnym ponad 45 000 mężczyzn. Obawiam się jednak, że negatywne wnioski wynikające z tego badania mogą być zasadniczo bezpodstawne, wynikające z kryteriów wyboru i wykluczenia z próby.
Chociaż zebrano podstawowe kwestionariusze od ponad 51 000 mężczyzn w wieku 40 do 75 lat, 4350 kohortowych członków, którzy mieli już historię choroby sercowo-naczyniowej na linii podstawowej, zostało wykluczonych z dalszych badań Możliwe, że wykluczeni byli najbardziej podatni na ryzyko związane z kawą lub kofeiną, a już wcześniej cierpieli (w wieku od 40 do 75 lat) na szkodliwe skutki spożycia kofeiny. Jeśli wielu pacjentów potencjalnie podatnych na czynnik ryzyka zostanie wyeliminowanych z badania, ponieważ osiągnęli już punkt końcowy choroby przed rozpoczęciem prospektywnego badania, nie udało się odkryć związku między czynnikiem ryzyka i chorobą. wszystko zaskakujące.
Powstaje inne pytanie dotyczące widocznego ryzyka związanego z kawą bezkofeinową. Takie relacje można wyjaśnić, jeśli osoby, które były ciężkimi pijącymi kawę bezkofeinową wcześniej były ciężkimi pijącymi kawę z kofeiną, być może przez wiele lat, które niedawno przestawiły się na kawę bezkofeinową, być może w odpowiedzi na prawdziwą troskę o swoje zdrowie sercowo-naczyniowe. Taka możliwość rodzi pytania o wiarygodność danych wyjściowych autorów, które nie mówią nic o długiej historii picie kawy z kofeiną. Ocena spożycia tylko w jednym punkcie czasowym może doprowadzić do błędnej oceny ryzyka wynikającego z długotrwałej ekspozycji na kofeinę lub kawę.
Ryzyko dla zdrowia związane z regularnym spożywaniem kawy lub innych napojów zawierających kofeinę było badane i dyskutowane przez wiele lat. Biorąc pod uwagę prawie powszechne spożywanie napojów zawierających kofeinę w naszym społeczeństwie, pytania dotyczące działania kofeiny zasługują na uwagę, jaką otrzymały. Badanie to stanowi uzupełnienie debaty, ale nie powinno się jej kończyć. Przedwczesne jest sugerowanie, że wszystkie pytania dotyczące kawy, kofeiny i chorób sercowo-naczyniowych zostały wysłuchane, a picie kawy można teraz uznać za pozbawione ryzyka.
James D. Lane, Ph.D.
Duke University Medical Center, Durham, NC 27710
Grobbee i in. twierdzą, że duża część badanej populacji popiera ostateczny wniosek, że nie ma związku między umiarkowanym spożyciem kawy a częstością incydentów sercowo-naczyniowych u mężczyzn. Ich raport jest intrygujący, a nawet uspokajający, ale nie jest bardziej rozstrzygający niż jakiekolwiek jedno badanie, bez względu na to, jak duże. W obserwacyjnym badaniu epidemiologicznym użycie dużej próbki zawęża przedziały ufności otaczające szacunki ryzyka (np. Zwiększa precyzję) i zwiększa możliwość wykluczenia szansy jako wyjaśnienie wyników badania. Nie ma to jednak wpływu na zmniejszenie wielu innych źródeł uprzedzeń, które mogą istnieć w danych epidemiologicznych z obserwacji. Na przykład wskaźnik odpowiedzi na pierwszy kwestionariusz wysłany w badaniu wynosił tylko 33 procent kwalifikujących się mężczyzn. Nie wiadomo, czy pozostałe 67% osób, które nie zareagowały, miało inne nawyki spożywania kawy, różniły się one od innych zachowań zdrowotnych i czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, czy też były one mniej zdrowe od respondentów. Ten niski wskaźnik odpowiedzi może wprowadzić błędy w doborze, które zmniejszają możliwość uogólnienia wyników nawet innym pracownikom służby zdrowia, a także wszystkim mężczyznom w populacji ogólnej. Fakt, że autorzy nie znają żadnego powodu, dla którego ci mężczyźni mogą być inni niż inni, jest bardziej odbiciem braku informacji na temat potencjalnych uprzedzeń niż zapewnienie, że nie ma uprzedzeń.
Innym źródłem potencjalnej stronniczości w tym badaniu jest brak informacji na temat wcześniejszych nawyków konsumpcji kawy Chociaż autorzy kilkakrotnie powołują się na badanie prospektywne przeze mnie i moich kolegów, nie zauważają, że w naszym badaniu miara średniego spożycia kawy podczas obserwacji trwającej do 25 lat była si
[patrz też: przychodnia omega, endodoncja kraków, badania w 3 trymestrze ciąży ]

0 thoughts on “Kawa, kofeina i choroby sercowo-naczyniowe”