Skip to content

Normalny Cholesterol Plazmy u 88-letniego mężczyzny, który spożywa 25 jaj dziennie – mechanizmy adaptacji ad

4 miesiące ago

525 words

Jego ojciec zmarł z nieznanych przyczyn w wieku 40 lat, a jego matka zmarła w wieku 76 lat. Jedna siostra zmarła w wieku 82 lat, a inna żyła w wieku 86 lat; ich wartości lipidów w osoczu nie były dostępne. Słaba pamięć pacjenta zaburzała dokładność historii żywienia, ale jego spożycie od 20 do 30 jaj dziennie zostało zweryfikowane. Chociaż nie pamiętał czasu trwania tego schematu odżywiania, jego lekarz potwierdził jego obecność przez 15 lat; przyjaciel, jeszcze dłużej. Zawsze gotował jajka na miękko i jadł je przez cały dzień. Pilnie zachowywał, jajo przy jajku, liczby spożywanej każdego dnia. Pielęgniarka w domu spokojnej starości potwierdziła codzienną dostawę około dwu tuzina jaj. Psychiatra i psycholog kliniczny scharakteryzowali ten niezwykły nawyk żywieniowy jako zachowanie kompulsywne, oparte na złożonych czynnikach psychologicznych. Wysiłki mające na celu zmianę zachowania zakończyły się niepowodzeniem. Pacjent stwierdził: Jedzenie tych jajek rujnuje mi życie, ale nic na to nie poradzę .
Metody
Badania zostały zatwierdzone przez komitet ds. Ludzkich w University of Colorado School of Medicine. Pacjent wyraził świadomą zgodę na piśmie.
Całkowity poziom cholesterolu w osoczu, LDL i cholesterol o dużej gęstości (HDL); trójgliceryd; a apolipoproteiny AI i B mierzono standardowymi klinicznymi technikami laboratoryjnymi. Wchłanianie cholesterolu oznaczano metodą stosunku izotopowego, 1617, który wymaga równoczesnego podawania 2 .Ci [14C] cholesterolu doustnie i 2 .Ci [3H] cholesterolu dożylnie. Próbki krwi pobierano 24 i 48 godzin później do pomiaru stosunków izotopów. Syntolę steroli oznaczono ilościowo przez pomiar octanu [14C] wprowadzonego do steroli przez komórki jednojądrzaste świeżo wyizolowane z 30 ml krwi. [16] Kinetę kwasów żółciowych oznaczono metodą izotopu stabilnego19, która wykorzystuje kwasy żółciowe w osoczu. [13C] kwas cholowy i kwas [13C] chenodeoksycholowy, dwa podstawowe kwasy żółciowe, były podawane doustnie, a krew była pobierana codziennie przez pięć dni w celu pomiaru stosunków molowych znakowanych do nieoznaczonych kwasów żółciowych za pomocą chromatografii gazowej – spektroskopii masowej. Obliczono ułamkową szybkość obrotu, wielkość puli i szybkość syntezy każdego kwasu żółciowego.19
Uzyskane dane porównano z danymi uzyskanymi w trwającym obecnie badaniu. Jedenaście ochotników, 10 kobiet i mężczyznę w wieku od 30 do 60 lat, zostało poddanych podobnym badaniom przy przestrzeganiu zwyczajowej diety i ponownie po 16-18 dniach, podczas których ich diety były uzupełniane pięcioma jajkami dziennie, co stanowi około 2590 .mol ( 1000 mg) dodatkowego cholesterolu. Średnie dzienne spożycie cholesterolu wyniosło 567 .mol (219 mg) w okresie niskiego cholesterolu i 2995 .mol (1156 mg) w okresie wysokiego cholesterolu. Wszyscy pacjenci byli zdrowi, z tym wyjątkiem, że ośmiu miało bezobjawowe kamienie żółciowe.
Wyniki
Poziom lipidów w osoczu pacjenta był prawidłowy: całkowity cholesterol, 5,18 mmol na litr (200 mg na decylitr); LDL, 3,68 mmol na litr (142 mg na decylitr); i HDL, 1,17 mmol na litr (45 mg na decylitr). Stosunek cholesterolu LDL do cholesterolu HDL wynosił 3,15.
Rysunek 1. Rycina 1. Poziomy cholesterolu dietetycznego (paski z kratkami) i wchłonięty cholesterol (pręty stałe) u osób zdrowych po dietach o niskiej zawartości cholesterolu i wysokocholesterolu oraz u pacjentów poddanych badaniu
[więcej w: masaz prostaty film, toxo igg cena, dakolen ]

0 thoughts on “Normalny Cholesterol Plazmy u 88-letniego mężczyzny, który spożywa 25 jaj dziennie – mechanizmy adaptacji ad”