Skip to content

Normalny Cholesterol Plazmy u 88-letniego mężczyzny, który spożywa 25 jaj dziennie – mechanizmy adaptacji cd

2 miesiące ago

31 words

Średnia ilość zaabsorbowanego cholesterolu wynosiła 54,6% u osób na diecie niskowolesterolowej (300 z 567 .mol cholesterolu przyjmowanego na dzień) i 46,4% na diecie bogatej w cholesterol (1390 z 2995 .mol w codziennej diecie) (P <0,001 na t-test w parach). Pacjent wchłonął tylko 18 procent. Tak więc, chociaż spożywał około 12 953 .mol cholesterolu dziennie, wchłonął jedynie 2331 .mol lub 941 .mol dziennie więcej niż osoby na diecie bogatej w cholesterol (Ryc. 1). Tempo syntezy cholesterolu u osób podczas diety wysokocholesterolowej było o 16 procent niższe niż w diecie niskowolesterolowej (53,1 vs. 63,2 pmol na 107 komórek na godzinę, P <0,001 na t-test w parach). Wynosiła ona 52,1 pmol na 107 komórek na godzinę u pacjenta, tak samo jak u osób na diecie wysokocholesterolowej. Figura 2. Figura 2. Wielkość puli kwasu żółciowego i ilość kwasów żółciowych zsyntetyzowanych codziennie w normalnych przedmiotach po niskim poziomie cholesterolu (paski z kreskowaniem) i wysokim cholesterolem (kreskowane batony) dla diety i u pacjenta (pręty stałe) . U pacjenta codziennie syntetyzowano 967 .moli kwasu cholowego i 546 .moli kwasu chenodeoksycholowego, co daje łączną szybkość syntezy kwasów żółciowych 1513 .mol na dzień - w przybliżeniu dwukrotnie więcej niż średnia szybkość syntezy u normalnych ochotników (766 .mol na dzień na diecie niskocholesterolowej i 812 .mol na dzień na diecie bogatej w cholesterol). W związku z tym rozporządzał on 701 .mol więcej cholesterolu dziennie jako kwasów żółciowych niż normalni pacjenci na diecie bogatej w cholesterol. Częstotliwość rotacji ułamkowej pacjenta została nieco zmniejszona (kwas cholowy, 0,22 na dzień, w porównaniu z 0,29 dla pacjentów w każdej z dwóch diet, kwas chenode-oksycholowy, 0,186 na dzień, w porównaniu z 0,27 i 0,26 na dzień w niskim stężeniu; - i odpowiednio okresy wysokiego cholesterolu). Pula kwasów żółciowych była znacznie zwiększona u pacjenta i była co najmniej dwukrotnie większa niż u zdrowych osób podczas diety o niskiej i wysokiej zawartości cholesterolu (kwas cholowy, 4352 vs. 2070 i 2302 .mol, kwas chenodeoksycholowy, 2934 vs 1162 i 1076 .mol, kwas dezoksycholowy, 3465 vs. 911 i 1360 .mol). Całkowita objętość puli kwasów żółciowych u pacjenta wynosiła 10 751 .mol w porównaniu z 4143 i 4738 .mol u zdrowych osób podczas stosowania odpowiednio diety o niskiej i wysokiej zawartości cholesterolu (Fig. 2).
Dyskusja
Chociaż byłoby pożądane badanie tego pacjenta na diecie o niskiej zawartości cholesterolu, a także na zwyczajowej diecie składającej się z 25 jaj dziennie, nie było to możliwe. Dlatego porównaliśmy jego metabolizm cholesterolowy z metabolizmem innych osób, które były badane za pomocą tych samych technik. Wyniki wyjaśniają w dramatyczny sposób pozorny paradoks ogromnego spożycia cholesterolu w diecie i długowieczności do wieku 88 lat bez klinicznie istotnej miażdżycy. Pacjent miał niezwykle wydajne mechanizmy kompensacyjne – mianowicie wyraźne obniżenie wydajności wchłaniania cholesterolu, znacznie zwiększoną syntezę kwasów żółciowych i widocznie obniżoną syntezę cholesterolu w stosunku do jego wchłaniania cholesterolu.
Obniżenie efektywności wchłaniania cholesterolu do zaledwie 18 procent wyjątkowo dużego spożycia odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu w osoczu
[hasła pokrewne: gumtree kraków oddam za darmo, toxo igg cena, dyżur aptek tarnobrzeg ]

0 thoughts on “Normalny Cholesterol Plazmy u 88-letniego mężczyzny, który spożywa 25 jaj dziennie – mechanizmy adaptacji cd”